Bigbug

Το Bigbug του Ζαν-Πιερ-Ζενέ (Αμελί) είναι μια αντιφασιστική σάτιρα και μια “γροθιά στο στομάχι” για αρκετά από αυτά που κάνουν το κυρίαρχο είδος του πλανήτη “μοναδικό”.

Την αυταπάτη, τη μισαλλοδοξία, τον σαδισμό, την άγνοια, την υποκρισία, την αδιαφορία, την εξαπάτηση, τον εθισμό στα εφήμερα και ασήμαντα, την τάση για εξουσία, ή την συμμόρφωση με αυτήν.

Τα αισιόδοξα μηνύματά της, αρκετές φορές λανθάνοντα γίνονται σταδιακά αντιληπτά, ανάλογα με το επίπεδο αυτογνωσίας, ενσυναίσθησης και διάθεσης για θετική αλλαγή που έχει ο καθένας μας.

Η φουτουριστική της σκηνογραφία, η θεατρικότητα και η πληθώρα κινηματογραφικών και φιλοσοφικών αναφορών σε συδυασμό με την ξεχωριστή ερμηνεία της Elsa Zylberstein δημιουργούν ένα μοναδικό σύγχρονο αισθητικό σύνολο.

Όπως και το “Don’t Look up”, πρόκειται για μια ταινία την οποία αρκετοί δεν θα θελουν καταλάβουν επειδή εκεί μέσα βλέπουν τον εαυτό τους.

Σχετικά άρθρα

Κίρκη

Όταν άκουσα πρώτη φορά για την «Κίρκη» της Madeline Miller η πρώτη μου αντίδραση ήταν, «τι νόημα έχει να διαβάσει ένας Έλληνας, ένα μυθιστόρημα που στηρίζεται στην Ελληνική Μυθολογία και μάλιστα η πρωταγωνίστρια του αναφέρεται στην Οδύσσεια, την οποία πια την έχουμε μάθει σχεδόν απέξω». Όμως το βιβλίο είχε εξαιρετικές κριτικές και είπα να του δώσω μια ευκαιρία.

Αύγουστος

Ο Williams αποποιείται την ιστορική ακρίβεια για να μπορέσει να διηγηθεί τη ζωή του Οκταβιανού Αύγουστου, με τρόπο που προσδίδει λογοτεχνική ποιότητα στο βιβλίο του. Ο «Αύγουστος» είναι γραμμένος ως μια σειρά από επιστολές οι οποίες ανταλλάσσονται ανάμεσα σε περισσότερο ή λιγότερο πρόσωπα που σχετίζονται με την ιστορία.

Το πρόβλημα Σπινόζα

Ένας σχολιασμός της επιρροής του ο Μπαρούχ Σπινόζα στη δυτική φιλοσοφία. Ο Γιαλομ ξεκινά το βιβλίο του εξηγώντας το πλαίσιο και την ιστορική περίοδο στην οποία έζησε ο Σπινόζα, καθώς και την επιρροή του κοινωνικού, πολιτικού και θρησκευτικού περιβάλλοντος στη ζωή του.

Σχεδία

Αυτό που κάνει συναρπαστικό το βιβλίο του Baxter είναι η πρωτοτυπία του κόσμου του, η οποία δεν έγκειται στα στοιχεία μιας φουτουριστικής αρχιτεκτονικής ενός εξωγήινου πολιτισμού ή τις περιγραφές ενός φαντασιακού αλλόκοσμου περιβάλλοντος το οποίο ξαφνικά «φύτρωσε» κάπου. Η ανάγνωση σταδιακά οδηγεί σε μια εμβύθησης σε ένα μοναδικό αλλόκοτο, αλλά συνάμα δυνητικά υπαρκτό περιβάλλον, το οποίο προκύπτει από έναν δημιουργικό συνδυασμό της παλέτας των φυσικών νόμων. Ο Baxter συνθέτει τη συμφωνία μιας άλλης ζωής ανακατεύοντας και μοιράζοντας την τράπουλα του «Θεού» με την οποία θα παιχτεί ένα απρόβλεπτο παιχνίδι επιβίωσης.

Wednesday

Η τυραννία του κοιωνικοιδεολογικού κατεστημένου είναι η φυλακή της ψυχής του σκεπτόμενου έφηβου. Η κοινωνική πίεση (συνομήλικων και ενήλικων) για να υποκύψεις στην ομογενοποίηση, μαζί με την επιθυμία του ανήκειν από τη μια και το πλέγμα των προσωπικών αξιών μαζί με την έμφυτη εφηβική τάση για αμφισβήτηση από την άλλη, δημιουργούν μια τρομακτική διελκυστίνδα για το νεανικό μυαλό.