Μεσημεριανο μπαλκονάτο ανθρώπο-spotting με ισχυρή δόση καφεΐνης στην Απλωταριά της Χίου.

Ένας παπάς με γυαλιά ηλίου – μάσκα, σαν σκιέρ με ράσα, κινδυνεύει να πέσει σε μια μωρομάνα την ώρα που κάτι θαυμάζει στο Instagram του iPhone του με περισσότερο δέος από αυτούς που αντίκρισαν αδειανό τον Πανάγιο τάφο.

Έξω από τον Πάπυρο, ένας ηλικιωμένος παιζει με τα πουλιά που χαράζουν σκιές στον ήλιο του. Τα πλούσια μακριά κάτασπρα μαλλιά του, κατ’ εντολή της χακί ταχυδρομικής τσάντας και με τη συναίνεση του φανταχτερού φούξια πουκάμισου που τον φοράει, σχεδόν έχουν καταφέρει να αποτινάξουν τον ζυγό του σκούρου μπλέ μπερέ που πασχίζει να τα τιθασευσει.

Μια μεσήλικη τσιγγάνα σέρνει τις ξεχαρβαλωμένες σαγιονάρες της πάνω σε ένα συνοθύλευμα από μοτίβα, μωσαϊκα, σχάρες και πλάκες που μοιάζουν να έχουν μοιραστεί τυχαία στο δρόμο από τον κάθε αιρετό πού ήθελε να αφήσει μια υπογραφή στην ιστορία της πόλης. Πάνω από την μπλέ κατεβασμένη μάσκα της ποζάρουν παιχνιδιάρικα ροζ πουά. Καπνός φαίνεται να ανεβαίνει από το στόμα της. Έχει σχεδόν φάει τη γόπα που αχνοφαίνεται. Πίσω της έλκονται χρυσές κορδέλες σαν και αυτές που δένουμε τα κουτιά με τα γλυκά. Στην άλλη άκρη καμιά ντουζίνα φουσκωτοί Νέμο και Hello Kitty τραβιούνται βίαια από έναν χωροχρόνο στον οποίο ο 17χρονος γιος μου κρατάει μπιμπερό και φωνάζει Μαμου – Γιαχι κουνωντας τα μικροσκοπικά χεράκια του.

Να κάθεστε ψηλά….

Σχετικά άρθρα

Κίρκη

Όταν άκουσα πρώτη φορά για την «Κίρκη» της Madeline Miller η πρώτη μου αντίδραση ήταν, «τι νόημα έχει να διαβάσει ένας Έλληνας, ένα μυθιστόρημα που στηρίζεται στην Ελληνική Μυθολογία και μάλιστα η πρωταγωνίστρια του αναφέρεται στην Οδύσσεια, την οποία πια την έχουμε μάθει σχεδόν απέξω». Όμως το βιβλίο είχε εξαιρετικές κριτικές και είπα να του δώσω μια ευκαιρία.

Αύγουστος

Ο Williams αποποιείται την ιστορική ακρίβεια για να μπορέσει να διηγηθεί τη ζωή του Οκταβιανού Αύγουστου, με τρόπο που προσδίδει λογοτεχνική ποιότητα στο βιβλίο του. Ο «Αύγουστος» είναι γραμμένος ως μια σειρά από επιστολές οι οποίες ανταλλάσσονται ανάμεσα σε περισσότερο ή λιγότερο πρόσωπα που σχετίζονται με την ιστορία.

Το πρόβλημα Σπινόζα

Ένας σχολιασμός της επιρροής του ο Μπαρούχ Σπινόζα στη δυτική φιλοσοφία. Ο Γιαλομ ξεκινά το βιβλίο του εξηγώντας το πλαίσιο και την ιστορική περίοδο στην οποία έζησε ο Σπινόζα, καθώς και την επιρροή του κοινωνικού, πολιτικού και θρησκευτικού περιβάλλοντος στη ζωή του.

Σχεδία

Αυτό που κάνει συναρπαστικό το βιβλίο του Baxter είναι η πρωτοτυπία του κόσμου του, η οποία δεν έγκειται στα στοιχεία μιας φουτουριστικής αρχιτεκτονικής ενός εξωγήινου πολιτισμού ή τις περιγραφές ενός φαντασιακού αλλόκοσμου περιβάλλοντος το οποίο ξαφνικά «φύτρωσε» κάπου. Η ανάγνωση σταδιακά οδηγεί σε μια εμβύθησης σε ένα μοναδικό αλλόκοτο, αλλά συνάμα δυνητικά υπαρκτό περιβάλλον, το οποίο προκύπτει από έναν δημιουργικό συνδυασμό της παλέτας των φυσικών νόμων. Ο Baxter συνθέτει τη συμφωνία μιας άλλης ζωής ανακατεύοντας και μοιράζοντας την τράπουλα του «Θεού» με την οποία θα παιχτεί ένα απρόβλεπτο παιχνίδι επιβίωσης.

Wednesday

Η τυραννία του κοιωνικοιδεολογικού κατεστημένου είναι η φυλακή της ψυχής του σκεπτόμενου έφηβου. Η κοινωνική πίεση (συνομήλικων και ενήλικων) για να υποκύψεις στην ομογενοποίηση, μαζί με την επιθυμία του ανήκειν από τη μια και το πλέγμα των προσωπικών αξιών μαζί με την έμφυτη εφηβική τάση για αμφισβήτηση από την άλλη, δημιουργούν μια τρομακτική διελκυστίνδα για το νεανικό μυαλό.
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο